Saç Renkleri

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Saç Bakımı ve Sağlığı
  4. »
  5. Saç Dökülmesine Sebep Olan Durumlar

Saç Dökülmesine Sebep Olan Durumlar

admin admin -
227 0

[adinserter block=”1″]

 

Saç Dökülmesine Sebep Olan Durumlar
Saç dökülmesi sadece yaşlanmayla birlikte ortaya çıkmaz. Genetik faktörler ve otoimmün rahatsızlıklar sebebiyle 20li yaşlarda da meydana gelebilir. Benzer şekilde, günlük olarak gerçekleştirdiğimiz bazı alışkanlıklar da saç dökülmesine sebep olabilir. Bunlar genelde geçici kayıplardır fakat yine de kişiyi rahatsız eder. Ünlü saç uzmanları bu yazımızda sizler için paylaştığımız günlük alışkanlıkların saç kaybına sebep olabileceğini söylüyor.

1. Doğum kontrol hapı kullanmak. Hormonal kontraseptif, kontraseptifin türüne ve vücudunuzun buna verdiği cevaba göre saç dökülmesine öncülük edebilir. Bu sebeple yaşanan saç kaybı genelde geçicidir.

2. Meyve suyu ile detoks yapmak. Son iki üç aydır saç kaybı yaşayan kişilerin genelde öncesinde meyve sularıyla detoks yaparak sıkı bir diet yaptığı görülmüştür. Yapılan diyet sırasında saç kaybı yaşanmaz anca saç telleri bu süreçte zamanla zayıflar ve sonrasında dökülür. Besin yetersizliği sebebiyle yaşanan saç kaybı genelde geçicidir ve saç foliküllerinde zarar oluşmaz.

3. Saçları yeterince yıkamamak. Saçları çok sık yıkamanın saç kaybına öncülük ettiği düşünülür ama saçları düzenli olarak yıkamak önemlidir. Herkesin ihtiyacı saçın ve saç derisinin yapısına ve saç tellerinin türüne göre değişiklik gösterecektir. Saç derinizde enfeksiyon varsa, yani saç dipleriniz kaşınıyorsa, pul pul dökülmeler varsa, bu saç kaybına öncülük edebilir. Egzersiz yapıp terlerseniz saç derinizin temizlenmeye ihtiyacı olacaktır.

4. Saçları sık toplamak. Saçları çok sık, sıkı bir şekilde toplamak (atkuyruğu veya topuz) ve hatta saçları sıkı bir şekilde örmek zamanla saçlarda travmaya sebep olarak foliküllerin zarar görmesine neden olarak saç kaybına öncülük eder. Örneğin balerinler genelde saç kaybı yaşar.

5. Stresli yaşamak. Zor bir hafta veya bir günden bahsetmiyoruz. Uzun bir döneme yayılan stresli bir ortam söz konusuysa saçlarda kırılmalar ve dökülmeler oluşur. Bu sadece saç problemlerine değil, aynı zamanda diğer sağlık sorunlarına da öncülük eder.

6. Yoğun adet dönemlerine sahip olmak. Normalde adet saç kaybına sebep olmaz ama demir kaybı yenilenmezse zamanla saç kaybı yaşanır. Yaşınız 25 de olsa, 45 de, demir eksikliği önemli bir konudur.

7. Reçeteli ilaçlar kullanmak. Reçeteli ilaçlar saç kaybına öncülük edebilir. Ancak bu durum kişiden kişiye göre değişicektir.

8. Sıcak saç şekillendiricilerini çok sık kullanmak. Bu ister maşa olsun, ister düzleştirici, sıcak saç şekillendiricileri genelde saça zarar verecek kadar sıcaktır. Sıcaklık derecesini düşürün. Elinizi yakan şey saçlarınızı da yakar. Saçlar sıcaklığa belli bir süre tolare edebilir ancak bunun devamlı hâle getirilmesi saç kırılmalarına öncülük eder. Sıcaklık veren saç şekillendiricileri kullanıyorsanız saçlarınızı nemlendirmeyi unutmayın.

9. Saçlara ıslakken sıcaklık vermek. Saçlarınız ıslakken saç şekillendiricisi kullanırsanız saç yapısında baloncuklar oluşur. Saç yapısına birçok noktadan hava geçerek balın etkisi yaratır, bu da saçlarınızın kurumasına neden olur.

10. Kimyasal uygulamalar kullanmak. Saçları kıvırcıklaştıran veya rahatlatan işlemler saçlarda kırılmalara sebep olabilir. Bu da saç dökülmesinin en yaygın sebeplerinden biridir. Bu uygulamaları dikkatli bir şekilde yaptırmaya özen gösterin.

Saç Dökülmesini Önlemek İçin 10 Altın Öneri

Birçok kadın ve erkek saç dökülmesi sorunuyla karşı karşıya kalır. Bunun sebepleri kişiden kişiye göre farklılık gösterir ancak sonuç hep aynıdır: özgüven ve özdeğer kaybı. Saç dökülmesini kontrol altına alabilmek için folikülleri tekrardan canlandıran ve saç gelişimini destekleyen yöntemlere yönelmeniz gerekir. Bu yazımızda saç dökülmesini önlemek için faydalanabileceğiniz 10 altın öneri hazırladık!

İlginizi Çekebilir :   Saç Çıkaran Bitkiler Nelerdir

 

[adinserter block=”4″]

 

Yumurta Maskesi
Bu maske için ihtiyacınız olan tek şey yumurta ve zeytinyağı. Yumurtada saç sağlığınızı iyileştiren proteinler vardır. İki büyük yumurtayı çırpın, ardından bir yemek kaşığı saf zeytinyağı ekleyin. Karışımı tüm saç derinize ve saçlarınıza uygulayın. 20 dakika beklettikten sonra saçlarınızı yıkayın.

Avokado veya Zeytinyağı
Yağ nemlendiricidir ve saç gelişimini her zaman hızlandırır. Yağla saç derinize masaj yaparak saç gelişimini tetikleyebilirsiniz. Az bir miktar avokado veya zeytinyağını parmak uçlarınıza sürün ve saçlarınıza 5 – 10 dakika kadar masaj yapın. Ardından saçlarınızı yıkayın.

Kına
Özellikle saçlar incelmeye, dökülmeye veya kırılmaya başladığında kınanın tüm bu saç problemleri için mükemmel içerikleri vardır. Kınanın sadece koyu saçlılarda uygulanabileceğini unutmayın. Bir miktar kına tozunu yoğurt ile karıştırın ve bir macun kıvamı elde edin. Karışımı saç köklerinden saç uçlarına kadar uygulayın, 10 dakika bekletin, ardından yıkayın. Bunu haftada bir kez yapın.

Daha Fazla Su ve Yeşil Çay
Günde en az sekiz bardak su için. Benzer şekilde antioksidan zengini yeşil çay hem genel sağlığınız, hem de saç sağlığı için oldukça önemlidir. Günde en az iki bardak demlenmiş yeşil çay için.

Soğan Suyu İle Masaj
Masaj saç foliküllerinin gelişimi için önemlidir. Masaja soğan suyu ekleyerek etkiyi daha fazla arttırabilirsiniz. Hoş kokmayabilir ama soğan suyunda bol miktarda sülfür vardır. Bu da saç derisindeki kolajenlerin oluşmasına yardımcı olur. İki adet kırmızı soğanı rendeleyin, elde ettiğiniz sıvıyı süzerek saç derinize sürün ve 5 dakika kadar masaj yapın. Ardından 5 dakika kadar daha bekleyin ve saçlarınızı yıkayın. Bunu haftada 2 – 3 kez uygulayın.

Balık Yağı veya Keten Tohumu Yağı
Saçların sağlıklı bir şekilde uzaması için DHA’ya, yani dokosaheksaenoik asite ihtiyacı vardır. DHA ise bol miktarda balık yağı ve keten tohumu yağında bulunur. Günlük olarak balık yağı veya keten tohumu yağı takviyesi alın. Keten tohumu yağı vejetaryenler ve veganlar için doğru bir seçim olacaktır.

Karabiber Taneleri
Üç yemek kaşığı karabiber tanesini birkaç damla limon suyuyla birlikte blenderden geçirin. Elde ettiğiniz macunu saç diplerine yakın yere sürün ve 15 dakika kadar bekletin, ardından saçlarınızı yıkayın.

E Vitamini Yağı
E vitamini yağı cilt için mükemmel bir yağdır. Dolaşımın artmasına yardımcı olur, bu da saçların uzamasına öncülük eder. E vitamini yağını basit bir şekilde saç derinize sürün ve hafifçe ovun. Bir gece boyunca saçınızda bekletin, ardından saçlarınızı ertesi sabah yıkayın. Bunu her iki günde bir uygulayabilirsiniz.

Elma Sirkesi İle Durulama
Bu oldukça kolay bir yöntemdir. Banyonuzda bulundurabileceğiniz bir püskürtme kabı içinde eşit miktarda elma sirkesi ve suyu karıştırın. Karışımı saçlarınızı yıkadıktan sonra saçlarınıza püskürtün. Beş dakika kadar saçlarınızda bekletin, ardından saçlarınızı durulayın.

İlginizi Çekebilir :   Saç Boyamanın Pratik Yolları

Stres
Saç dökülmesinin en önemli sebeplerinden biri strestir. Stresle birlikte sadece saçlar değil, vücudunuzun diğer bölgeleri de etkilenir. Mümkün mertebede size keyif veren şeylere yönelin. Terapiye gidebilir, nefesinizi kontrol altına almayı önleyebilir, kendinize daha fazla vakit ayırarak stresten uzak durabilirsiniz.

Saç Dökülmesini Önleyen Öneriler

Saç her insan için oldukça önemli bir unsurdur. Önem konusunda bayanlar için bir adım önde olsa da erkekler için de saç konusu gözardı edilemez. Her zaman gür ve canlı aynı zamanda sağlıklı saçlara sahip olmak herkesin hayali. Duştan sonra dökülen saçlar, tararken elde kalan saçlar canınızı sıkıyor ise bu yazı ile tüm bunlardan kurtulmanız mümkün. Peki saçlarınız döküldüğünü nasıl anlarsınız ? Her saç dökülmesi her zaman için bir tehlike arz etmez. Günlük olarak saçlar belirli oranda mutlaka dökülür bu düzenli dökülmeler sizi korkutmasın.

Ortalama günlük 100 110 adet saç dökülmeniz var ise korkulacak bir durum yok. Ancak bu sayı gözle görülür biçimde artış gösteriyor ise sonu kelliğe gidecek tehlikeli bir durum ile karşı karşıya olabilirsiniz. Bunun için ilk adım her gün saç yıkama alışkanlığından vazgeçmek. Bu durum yanlış bilinen bir doğru. Her gün saç yıkamak saçlarınız kendi vitaminini ve yapısını bozar ve bununla birlikte saça sağlık veren kendi yağının kaybederek saçların güçsüzleşip dökülmesine neden olur. Bunun için 2-3 günde bir ph değeri uygun bir şampuanla yıkamak doğru bir hareket olacaktır. Şampuan seçimleriniz de kimyasallardan uzak durup daha bitkisel içerikli şampuanlar seçmeniz saçınız ve sağlığınız için diğer önemli bir adımdır. İş sadece yıkama ve şampuan seçiminde bitmiyor oldukça önemli diğer bir durum ise beslenmeniz.

 

[adinserter block=”2″]

 

Sağlıksız bir beslenme saçlarınız da büyük bir kayba sebebiyet verebilir ve geri dönüşü olmayan kayıplara sebep olabilir. Tartışmalı bir konu olan jöle kullanılması saça oldukça zarar veren diğer bir durumdur. Bitkisel içerikli jöle dahi kullanılsa bu maddenin saça kullanılması saçın nefes almamasına neden olarak önemli saç kayıplarına neden olabilir. Basit bir kaç adım ile genetik olamayan saç dökülmelerini bu şekilde önleyebilmek mümkün.

Saç Dökülmesi İçin 14 Vitamin

Birçok kişi vitaminlerin saç dökülmesi ve genel sağlığımızdaki önemini bilmiyor. İhtiyaç duyabileceğiniz çeşitli vitaminlere aşina olmak ve bunları beslenme programınıza dahil etmek önemlidir.

A Vitamini
A vitaminine sebum olarak bilinen saç derisindeki yağların üretimi için ihtiyaç duyarız. Sebum olmadan saçlarımız kuru ve mat olur. Bu da zamanla kepek veya sert saç derisi problemleri yaşamanıza sebep olur. Kuru saçlar ise bir süre sonra kırılmaya başlar. Saçlar kırılıp sağlıksız hâle geldiğinde kalıcı saç kaybı yaşanır. Antioksidan zengini A vitaminini mango, portakal, tatlı patates, ciğer, kabak ve havuçlardan elde edebilirsiniz.

B Vitamini
B vitamini sağlıklı hemoglobin için önemlidir. Hemoglobin, oksijeni kırmızı kan hücreleriyle saç derisine ulaştırır. Çok farklı B vitaminleri vardır. Saç kaybının tedavisinde en iyileri B 6, paraaminobenzoik asit, biyotin ve inositoldir. B vitaminini balık, deniz ürünleri, beyaz ve kırmızı et, bezelye, fasulye, muz, yulaf ezmesi, yumurta, patates ve sütte bulabilirsiniz.

Folik Asit
Bu vitamin saç kaybını önlemede oldukça etkilidir. Folik asit içeren takviyeler almak ve folik asit zengini yiyecekler yemek sadece saç kaybını önlemekle kalmaz, aynı zamanda saçların incelmesini de önler. Folik asit zengini besinler arasında nohut, asparagus, mercimek ve kara lahana vardır.

İlginizi Çekebilir :   Saçlarımızı Kuaförde mi ? Evde mi Boyatmalı?

C Vitamini
Sağlıklı kolajen üretimi C vitaminine bağlıdır ve kolajen sağlıklı saçlar için önemlidir. C vitaminine diğer birçok sağlık durumu sebebiyle ihtiyaç duyarız. Portakal, limon, kivi, domates, yeşilbiber, çilek, mango gibi birçok meyve C vitamini zenginidir.

D Vitamini
Yağ asitleri D vitamini üretir. Yeterli miktarda yağ asitleri almazsanız vücut yeterli derecede D vitamini üretemez. Bu da saç dökülmelerine öncülük eder.

E Vitamini
E vitaminine saç derisinde iyi bir kan dolaşımı için ihtiyaç duyarız. Bu vitamin aynı zamanda oksijen emilimini arttırır. E vitaminini sebze yağlarında, fındık, turp ve diğer yapraklı sebzelerde bulabilirsiniz. E vitamini topikal sürmekten ziyade sindirilecek şekilde almak daha iyi olacaktır.

Omega 3
Sağlıklı saçlar için omega 3 asitlerine ihtiyaç duyarız. Bu asitler midye, istiridye, yengeç, somon balığı, ton balığı, ceviz, badem ve keten tohumlarında bulunur.

Çinko
Çinkoya saç sağlığının yanı sıra genel sağlığımız için de ihtiyaç duyarız. Çinko saç derisini korur, saç yapısını parlak ve sağlıklı kılar. Beslenme programınızda yeterince çinko barındırmazsanız saçlarınızda dökülmeye bağlı açıklık veya saçların erken yaşta beyazlaması sorunuyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Vücut doğal yollardan çinkoyu vücutta tutamaz, o yüzden maya, yumurta, kabak çekirdeğini beslenme programınıza eklemeniz önemlidir. Çinkoyu aynı zamanda kırmızı et, soya ürünleri, karideste de bulabilirsiniz.

Beta Sitosterol
Bu, sağlıklı saçlar için gerekli olan besinlerle zengin bitkisel bir özdür. Doğal olduğu için yan etkisi yoktur ve düzenli kullandığınız ilaçlarla birlikte alabilirsiniz. Beta sitosterol’u almanızda herhangi bir sakınca yoktur ve hem kadın, hem erkekler için de kullanılabilir.

Demir
Demir eksikliği kadınlarda saç kaybına yol açabilir. Yoğun regl dönemleri, ülser, midedeki diğer iltihaplar demir eksikliğine sebep olabilir. Kırmızı et, kurutulmuş meyveler, tofu ve brokoli demir içermektedir.

Üzüm Çekirdeği
Bu, saç dökülmelerinde kullanılan en güvenilir takviyelerden biridir. Sıvı veya kapsül hâlinde kullanabilirsiniz. Yetersiz beslenen, genetik hastalıklara sahip olanlar üzüm çekirdeği özünden faydalanabilir. Bu, birçok sağlık ürünleri satan yerlerde rahatlıkla bulunmaktadır. Saç foliküllerini harekete geçirir ve saç dökülmesini önler.

Amino Asitler
Saç kaybı amino asitlerle önlenebilir. Hatta bu asitler, diğer vitamin ve besin öğeleriyle birleştirildiğinde daha iyi sonuçlar verir. Aynı şekilde saç incelmesini önler.

Inositol
Inositol’u beslenme programınıza çok çeşitli şekillerde dahil edebilirsiniz. Fındık, muz, beyin, ciğer, kalp, esmer pirinç, çeşitli sebzeler, mercimek bunlar arasında yer alır.

Biyotin
Biyotin “saçlar için yiyecek” olarak bilinir ve sağlıklı gelişen saçlar için oldukça önemlidir. Biyotin zengini yiyecekler arasında ciğer ve yumurta sarısı vardır. Ancak bunlardan çok fazla tüketebilmeniz zor olacaktır. Dolayısıyla biyotin takviyesi almak faydalı olabilir.

[adinserter block=”3″]

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir